Hamina Tattoo Festivaalin pääasia ja ehdoton kruunu ovat ainutlaatuiset soittokunnat. Briljantti soitto kisaa univormujen väriloiston kanssa.

Hamina Tattoo kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali järjestetään nyt ensikertaa keskellä heinäkuuta. Tuolloin maailman parhaat sotilassoittokunnat, valtioidensa virallisina edustajina kokoontuvat jälleen Suomeen ja Haminaan.

 

Soittokunnan vuonna 2022 ovat:

 

1. Skotlannin kuninkaallisen rykmentin säkkipilliorkesteri

-2nd Battalion Royal Regiment of Scotland Pipes, Drums & Bugles Platoon – Great Britain Skotlannin kuninkaallisten rykmenttien sotilaallista voimaa symboloivat ylämaan säkkipillit saapuvat nyt Haminaan. Eteemme marssii legendaarinen kokoonpano, jonka kautta skottilainen säkkipillin soitto on jo vuosisatoja levinnyt kautta maailman.

2. Alankomaiden kuninkaallisten maavoimien edustussoittokunta

-Military Band Johan Willem Friso
Kuningas Willem Alexanderin oma edustussoittokunta on Alankomaiden ykkösorkesteri. Se vastaa valtiollisten
seremonioiden musiikista Hollannissa ja kiertää maailmaa konsertoivana puhallinorkesterina esitellen eurooppalaisen puhallinmusiikin kehityssuuntia.

3. Laivaston soittokunta

-The Navy Band – Suomi ja Turku
Merivoimien edustussoittokunta on perustettu vuonna 1919. Vuosittain suuri maailma kohtaa Laivaston soittokunnan kansainvälisesti televisioitavan Joulurauhan julistuksen kautta.

4. Saksan maavoimien vuoristojääkärisoittokunta

-Das Gebirgsmusikkops der Bundeswehr – Germany
Pikanttina erikoisuutena Haminaan saapuu Baijerista alppien musiikkiperinteitä pitkillä alppitorvillakin esittelevä Saksan maavoimien vuoristosoittokunta Garmisch-Partenkirchenistä.

5. Rakuunasoittokunta

– Dragoon Band – Finland
Haminan alueen ja koko Kaakkois-Suomen oma sotilassoittokunta edustaa ja vaalii 1600-luvulta saakka polveutuvia suomalaisen ratsuväen perinteitä.

6. Trinidad ja Tobagon puolustusvoimien steelpanorkesteri

– Trinidad and Tobago Defence Force Steel Orchestra
Eksotiikkaa Karibianmereltä. Maailman ainoa steelrumpuja soittava sotilassoittokunta esiintyy nyt toista kertaa Haminassa.

7. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta

The Conscript Band of The Finnish Defence Forces
Haminassa perustettu Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja kivääriryhmä edustavat asevelvollisuusjärjestelmämme korkeaa osaamista ja suoritustasoa.

8. Helsingin Palokunnan Soittokunta

Helsingin Palokunnan Soittokunta on harrastajapuhallinorkesteri, joka toimii Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen suojeluksessa. Konserttikokoonpanossaan orkesteri on yli 20-henkinen, mutta soittokunta keikkailee myös pienemmillä kokoonpanoilla.

Soittokunta esiintyy sekä omissa konserteissaan että pelastuslaitoksen tapahtumissa. Pelastuslaitoksen henkilökunnan korvia hemmotellaan laitoksen juhlissa pitkin vuotta. Kaikkien kaupunkilaisten iloksi puhallinmusiikki kajahtaa muun muassa Helsinki-päivänä 12.6. Orkesterin omista konserteista mainittakoon jokavuotinen äitienpäiväkonsertti, jonka solisteina on viime vuosina kuultu mm. Paula Koivuniemeä, Arja Korisevaa, Verneri Pohjolaa ja Aija Puurtista.

Soittokunta esittää perinteistäkin puhallinmusiikkia, mutta vähintään yhtä usein kapellimestari Heikkisen sovitukset taikovat tutuistakin sävelmistä esiin uusia puolia. Soittokunnan ohjelmistoon mahtuu sekä viihde- että taidemusiikkia laidasta laitaan, myös laulu- tai instrumenttisolistien kera! Ohjelmisto muokkautuu joustavasti esiintymistilaisuuden ja soittajiston mukaan.

Orkesterin soittajisto koostui alun perin pelastuslaitoksen henkilökunnasta, ja soittajat sammuttivat siis työkseen sekä tulipaloja että musiikin janoa. Nykyisin kokoonpanoon kuuluu hyvin monenlaisten alojen ammattilaisia, mutta kaikkia soittokuntalaisia yhdistää soittamisen palo. Tulta päin orkesteria luotsaa kapellimestari Esko Heikkinen.

9. MPK Hämeen soittokunta

MPK Hämeen soittokunnan perustana on Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri. Orkesteri on perustettu vuonna 1927 ja se on kasvanut seitsikko kokoonpanosta yli 50 soittajan orkesteriksi. Sopimus MPK:n kanssa laadittiin vuonna 2018. Maanpuolustussoittokunta esiintyy MPK:n omien tilaisuksien ohella muun muassa Puolustusvoimien, eri maanpuolustus- ja veteraanijärjestöjen tilaisuuksissa Hämeen ja Pirkanmaan alueella sekä järjestää myös omia konsertteja. Soittokunnan kapellimestarina toimii Pirkanmaan Ammattikorkeakoulun yliopettaja Pekka Ahonen.

10. MPK Pohjanmaan soittokunta

MPK Pohjanmaan soittokunnan perustana on Seinäjoen Rautatieläisten Soittokunta täydennettynä Sulvan Puhallinorkesterin soittajilla. Seinäjoen Rautatieläisten Soittokunta on perustettu vuonna 1900, ollen Seinäjoen toiseksi vanhin yhdistys. Konserttivahvuus on noin 36 aktiivista harrastajaa. Sopimus MPK:n kanssa laadittiin vuonna 2018. Maanpuolustussoittokunta esiintyy MPK:n omien tilaisuksien ohella muun muassa Puolustusvoimien, eri maanpuolustus- ja veteraanijärjestöjen tilaisuksissa koko laajan Pohjanmaan alueella sekä järjestää omia konsertteja. Soittokunnan kapellimestarina toimii Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston trumpetinsoiton ja yhteissoiton lehtori Arto Panula.

 

Pin It on Pinterest

Share This